Гражданите на България и Румъния - най-слабо ваксинираните страни в Европейския

...
Гражданите на България и Румъния - най-слабо ваксинираните страни в Европейския
Коментари Харесай

България и Румъния, най-слабо ваксинираните в ЕС, се подготвят за пета Covid вълна

Гражданите на България и Румъния - най-слабо имунизираните страни в Европейския съюз - се приготвят за следващата вълна от COVID-19, така като вариантът Омикрон бързо се разпространява на континента, съобщават " Асошиейтед прес " и " Нюзуиик ".

Здравните специалисти в Източна Европа се тормозят, че празничните събирания единствено ще влошат обстановката, като публични лица в Румъния и България споделят, че чакат огромни скокове през новата година.

България е минимум имунизираната в Европейски Съюз, като единствено към 32 % са получили две дози и още по-малко са получили спомагателна ваксина. Мария Шаркова, експерт по право в региона на публичното опазване на здравето, разяснява пред " Асошиейтед прес ", че страната може да чака пета вълна до началото на идната година.

" Епидемиолозите предвиждат, че пета вълна ще удари България в края на януари и евентуално по-силно през февруари ", сподели Шаркова. " Празниците ще доведат и евентуално ще се отразят отрицателно върху разпространяването на COVID-19 ".

Румъния е втората минимум имунизирана в Европейски Съюз, като към 40 % от популацията е с две дози. Около 75 % от имунизираното население към момента не е получило бустер, съгласно Адриана Пистол, шеф на Националния център за наблюдаване и надзор на заразните заболявания в Румъния.

Пистол предизвести, че по време на предстоящата пета вълна Румъния може да има до 25 000 случая дневно, защото към 60 % от румънците, които имат хронични болести или са на възраст над 65 години, не са имунизирани. " Дори в случай че вариантът Омикрон няма същото равнище на тежест... здравната система ще бъде претрупана ".

Румъния регистрира големи опашки по границите преди Коледа, когато стотици хиляди жители се прибираха вкъщи, доста от Запада. Правителството стартира да изисква от пътуващите да попълнят формуляри за локация на пасажери от 20 декември, с цел да подкрепят следенето на инфекциите, само че Пистол каза, че доста от тях не са съумели да ги попълнят.

Недофинансираната система за публично опазване на здравето на Румъния бе на ръба на колапс преди няколко месеца, по време на последната детонация от случаи в страната. Болничните морги нямаха място за тела, а някои пациенти бяха трансферирани в чужбина за лекуване, защото интензивните отделения за COVID-19 бяха запълнени до краен лимит.

Изтощеният медицински личен състав наблюдаваше със боязън страни с висок % на имунизиране като Франция, Италия и Обединеното кралство, съобщаващи за рекордни случаи на разпространяване на Омикрон през последните дни.

" Много ясно е, че петата вълна евентуално ще ни удари през януари ", сподели Драгош Захария, доктор по първична здравна помощ в Института по пневмология " Мариус Наста " в Букурещ. " Ние просто се надяваме, че ще има по-малко смъртни случаи, по-малко тежки случаи и по-малко хоспитализация ".

В Балканския район на Европа Босна, Словения, Сърбия и Хърватия са потвърдили случаи на Омикрон, само че до момента не са стегнали рестриктивните мерки за управление на разпространението на разновидността.

Сръбските управляващи взеха решение тази седмица да разрешат плануваните концерти на намерено да продължат в навечерието на Нова година. Експертите се опълчиха на този ход и приканиха да се изискват пропуски за статус на COVID-19 за 24 часа заради опасения за Омикрон.

" Наясно сме, че значителна част от нашите жители ще се завърнат вкъщи от Европейския съюз за отмора, както и...чуждестранни посетители, посещаващи нашите ски курорти ", сподели Горан Черкез, помощник-министър на опазването на здравето в Босна. " Но се надяваме, че ще издържим това, което ни следва. "

Чехия, която има население от 10,7 милиона, е измежду най-тежко засегнатите от пандемията европейски страни и сега записва около 6000 нови случая дневно. Министерството на здравеопазването на страната оцени в сряда, че разновидността Омикрон в момента съставлява към 10 % от всички нови случаи и до 10 януари може да бъде 25 %.

предизвестяват да не се утешаваме от предварителните изследвания, които допускат, че разновидността на Омикрон предизвиква по-леки случаи на COVID-19. Мирча Илиеску, румънски доктор по човешка еволюционна генетика в университета в Кеймбридж, споделя, че даже и това да е по този начин, Румъния ще пострада от доста хоспитализации.

Въпреки опасенията по отношение на Омикрон, румънските управляващи облекчиха някои вътрешни ограничавания при започване на декември и разрешават на заведения да останат отворени през цялата нощ в новогодишната нощ.

Днес в Хърватия са регистрирани 5 958 нови случая на ковид, а 27 души са умряли. Броят на дейните случаи в Хърватия през днешния ден е 25 521, до момента в който 1 858 пациенти са в болница, от които 239 са на респиратор.

Ежедневният брифинг на Националната организация за публично здраве (EODY) в Гърция съобщи, че процентът на позитивност е достигнал 8,37% в четвъртък, разпознати са 35 580 случая на ковид. В сряда процентът бе 7,23% - 28 828 нови случая.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР